Beleggen in aandelen met weinig risico levert per saldo een hoger rendement op dan je geld stoppen in risicovolle aandelen, schrijft Hendrik Oude Nijhuis. Laat het economieprofessoren met hun wiskundige modellen niet horen.

Beleggen in aandelen met weinig risico levert per saldo een hoger rendement op dan je geld stoppen in risicovolle aandelen, schrijft Hendrik Oude Nijhuis. Laat het economieprofessoren met hun wiskundige modellen niet horen. Begin dit jaar overleed economieprofessor Robert Haugen. Heel bekend onder beleggers was hij misschien niet. Maar indien zijn bevindingen correct blijken – en daar lijkt het sterk op – dan lijkt een van de belangrijkste theorieën in de economie toch wat minder sterk te zijn dan velen veronderstellen.

Efficiënte-markttheorie

Het gaat om de zogeheten ‘efficiënte-markthypothese’ (EMH) waarvan heel wat andere economische theorieën weer afgeleid zijn. De EMH stelt simpelweg dat alle beschikbare informatie al in de koersen verwerkt zit. En komt nieuwe informatie beschikbaar – bedrijfscijfers bijvoorbeeld – dan wordt ook die ogenblikkelijk in de koersen verwerkt. Bij de EMH wordt volatiliteit (lees: de mate van bewegelijkheid van een aandeel) als risico beschouwd. Risico en rendement staan volgens de theorie in relatie met elkaar: hoe hoger het risico, hoe hoger ook het rendement dat verwacht mag worden. Consequentie van de veronderstelling dat alle informatie al in de koersen verwerkt zit, is dat het weinig zin heeft aandelen nader te bestuderen. Enkel onverwacht positief of negatief nieuws – geluk of pech dus – kan ervoor zorgen dat het rendement afwijkt van wat verwacht mocht worden.

Warren Buffett

Net als professor Haugen heeft ook Warren Buffett maar weinig op met de efficiënte-markthypothese. En treffender dan Buffett zelf kunnen we het waarschijnlijk niet verwoorden: “Beleggen op de aandelenmarkt waarbij anderen geloven dat de markt volledig efficiënt is, is als bridge spelen met iemand die gelooft dat het geen zin heeft om naar de kaarten te kijken”, aldus Buffett.

Risico en rendement

Het idee dat de meest risicovolle aandelen (de meest volatiele) gemiddeld het best renderen, blijkt in de praktijk niet correct. Professor Haugen liet zien dat juist de minst risicovolle aandelen (de minst volatiele) gemiddeld het hoogste rendement opleveren. Op de obligatiemarkt blijkt overigens hetzelfde te gelden. Voor zijn vorig jaar verschenen onderzoek onderzocht professor Haugen de aandelenmarkten van 33 verschillende landen tussen 1990 en 2011. Voor het totaal, maar ook voor elk van de 33 markten afzonderlijk, bleek dat de minst volatiele aandelen het hoogste rendement opleverden. En marginaal zijn de verschillen bepaald niet. Het deciel met de 10 procent minst volatiele aandelen blijkt jaarlijks gemiddeld 19,4 procent beter te renderen dan het deciel met de meest volatiele aandelen.

Saaie aandelen

Professor Haugen stelde vlak voor zijn overlijden zo ongeveer zijn hele leven te zijn tegengewerkt, omdat zijn bevindingen in tegenspraak waren met een van de belangrijkste economische theorieën. En bij vrienden in de academische wereld zag hij academische carrières mislukken, omdat hun bevindingen gangbare theorieën in diskrediet brachten. Maar alles wijst erop dat de resultaten die Haugen in zijn onderzoeken aantrof wel degelijk juist zijn. Met 'saaie aandelen' voorkomt u kortom niet enkel slapeloze nachten wanneer aandelen weer eens heftig fluctueren, maar dergelijke aandelen blijken ook nog eens bovengemiddeld te renderen. Laat het economieprofessoren met hun wiskundige modellen niet horen.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl over de beleggingsstrategie van Warren Buffett. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Lees ook: Meer artikelen van Hendrik Oude Nijhuis

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl